AblakControl ablakszerviz, karbantartás

Professzionális gyártású nyílászáró?

Az évek során sikerült megismernem a nyílászáró típusok nagy többségét. Így biztonsággal kijelenthetem, hogy ablak és ablak között nagy különbségek lehetnek. A modern nyílászáró szerkezetek, a hőszigetelő üvegről és a többpontos záródásról könnyen felismerhetők. Ezek javítását, karbantartását tudom vállalni.

Ezen belül, Roto vasalat javítás és karbantartás a fő tevékenység. Kiegészítésként a G-U és a SI vasalatok is beletartoznak. Erre azért van szükség, mert az ablak gyártók több esetben a Roto bukó-nyíló vasalatok mellett a toló-bukó, emelő-toló és bejárati ajtóknál előszeretettel használják a két említett vasalat típust.

Mint itt a weboldalon többször megjelenik, csak és kizárólag profi ablakgyártók termékeivel tudok foglalkozni. A szakszerűtlen pontatlan „kisipari” gyártásokkal, nem tudok mit kezdeni és elszomorítónak tartom, ha egy ablakgyártó ilyen borzasztó termékeket ad ki a kezéből.

Ha rajtam múlna (de nem fog) még vasalatot sem engednék vásárolni az olyan gyártó cégeknek nagy mennyiségben, akiknek nincs meg a CE minősítése. Bővebben a CE jelölésről: Itt! >>

Ha adott egy kiváló ablakgyártó, és jó alapanyagokból készít nyílászárókat, sajnos ez még nem elég a jó eredményhez. Legalább ennyire fontos a pontos szakszerű nyílászáró beépítés. Tehát hiába van egy komoly profi ablak, ha a beépítő viszonteladó hanyag pontatlan munkát végez. Esetleg a kőműves, vagy burkoló a padló szintet valamilyen oknál fogva magasabbra emeli megengedettnél. Más esetben a függőleges falat, rá vakolják vagy burkolják a pántokra és ezzel nem hozzáférhető állapotot idéznek elő. Ugyan ilyen gond a párkányok elhelyezése, ha túl magasra építik be.

A pántokat mindig szabadon kell hagyni!

Számtalan esetben kell nemet mondani egy- egy ablak javítás megkeresésnél, mert egyszerűen nem megoldható (részemről) problémákkal szembesülök. És be kell látni nem csak az „olcsó” ablaknál jelentkeznek ezek a gondok. A háromrétegű hőszigetelő üveg megjelenésével, még körültekintőbben kell eljárni. A gyártó cégeknek csak a megengedett mérethatárig és az ékelés helyes szabályait figyelembe véve szabadna gyártani nyílászárókat. Az ablak beépítőknek, precízen pontosan beállítani a keretszerkezeteket a beépítés során.

Természetesen ennek nagyobb költsége van, mint egy AKCIÓS ablaknak.

De hagy tegyek ide egy idézetet.

„Alig van olyan dolog a világon, amit, ha bárki egy kicsit is rosszul csinál, ne tudná olcsóbban adni, és az olyan emberek, akiket csak az ár érdekel, lesznek az igazi áldozatai az ilyen mesterkedésnek. Ostobaság túl sokat fizetni, de még rosszabb túl keveset fizetni. Ha Ön túl sokat fizet, veszít valamennyi pénzt, ez minden. Ha Ön viszont túl keveset fizet, elveszíthet mindent, amikor a megvásárolt termék a neki szánt feladatnak nem tud megfelelni. A gazdaság törvényei tiltják, hogy kevés pénzért túl nagy értékeket kapjunk. Amennyiben Ön a legolcsóbb ajánlatot fogadja el, a rizikóért, amibe belemegy, valamennyit hozzá kell számítania. És ha ezt teszi, akkor Önnek van elég pénze, hogy a jobbat megfizesse!” – John Ruskin

Sajnos le kell, írjam: nem mindenkinek tudok segíteni! A legnagyobb jóindulattal is vannak azok az esetek, amikor nemet kell mondanom.

És végül akkor hátra hagyva ezeket a borzalmakat. 🙂

Ha minden jól működött a gyártás és beépítés során, szakszerűen javíthatók, karbantarthatók a nyílászárók. Az ilyen nyílászárókkal jó dolgozni, és öröm látni a megrendelő mosolyát, mikor ismét visszakapja a jól működő ablakát.

Az én álmaim „nyílászárós” világában a szervizes, vasalat javításokat, ablakszigetelés cserét, megelőző karbantartásokat végez a bizonytalan kísérletezések helyett. 🙂