AblakControl ablakszerviz, karbantartás

Roto, hagyomány és fejlődés

A Roto cégcsoport az ablakgyártók számára hosszú idő óta a minőségi épületvasalatokat jelenti.

A cégcsoport világszerte piacvezető ezen a területen, vasalatai az ablak és ajtógyártók számára az üveg és a keretanyag mellett, a legfontosab alapanyagot jelentik. A Roto cégcsoport központi gyártóbázisa (Leinfelden, Németország) mellett a külföldi üzemei, így a magyar érdekeltségei egyre fontosabbá váltak. Jelenleg a lövői üzem a cégcsoport legjelentősebb gyártási kapacitásával rendelkezik, teljes mértékben integrálódott a nemzetközi környezetbe.

A korábbi soproni telephely a növekvő igények kielégítésére idővel szűknek bizonyult, így jelentős beruházással, 1996-ban új gyártóüzem épült, amely azóta már további bővítésen is átesett. A lövői telephelyen, a Roto-Elzett-Certa Kft. már több mint 10 éve a bukó-nyíló ablak vasalatok gyártóbázisa, több mint 16.000 m² gyártóterülettel, és közel 700 fős dolgozói létszámmal, ezzel a gyár a soproni régió egyik legjelentősebb termelő cége. A német anyacég számításai teljes mértékben teljesültek, a korábbi időszak munkakultúrájára, mint hagyományra alapozva, a megfelelő szakképzettségű, elkötelezett alkalmazottak jelentik a legfontosabb garanciát a korszerű, világszínvonalú gyártáshoz.

A termékek értékesítését, a gyártóüzemtől független Roto-Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. végzi, amely cég mára a cégcsoporton belül a teljes Dél-Kelet-Európa területét kiszolgálja. Ez a hatalmas terület magában foglalja a török, a román, a moldáv, a bulgár, a cseh, és a szlovák, részben a volt jugoszláv, valamint a magyar piac kiszolgálását, és műszaki támogatását. A 2009 év elején elkészült új bemutatóterem, és oktatási központ ideális lehetőséget biztosít a jövőbeni partner- találkozókhoz.

Magyarországon a korszerű ablakgyártás a 80-as évek elején kezdődött, a Roto vasalatok a kezdetektől gyártásba kerültek, és azóta is a legnagyobb piaci részesedéssel bírnak. A folyamatos gyártmányfejlesztésnek köszönhetően az alkalmazott vasalatok az ablakokkal szemben támasztott követelményeket a legteljesebb mértékben kielégítik. Ezek a követelmények általában a komfort, a kezelhetőség, a biztonság, a tartósság és a design, a megjelenés köré csoportosulnak.

A komfortos működés a használó részéről jelentkező legfontosabb tulajdonság. Az ablakok legyenek egyszerűen, könnyen kezelhetőek, miközben ki kell elégítsék az időközben egyre szigorúbb épületfizikai követelményeket, biztosítsák az ablakok jó légzárását, vízzárását, hanggátlását.

A biztonság alatt egyrészről a nagy súlyú szerkezetek biztonságos működését, a teherbírást értjük, illetve egyre inkább a betörésgátlást, amellyel szemben az ablakoknak és ajtóknak, mint külső homlokzati nyílászáróknak meg kell feleljenek.

A tartósság alapvető elvárásunk minden építőanyaggal, így az ablakokkal szemben is. A beépített készterméknek hosszú időn keresztül, tartósan működőképesnek kell maradniuk, és biztosítaniuk kell a termék jó tulajdonságait. Ez jelentős mértékben függ az alkalmazott vasalatoktól, azok kivitelétől, teherbírásától, felületkezelésétől.

A design, a formai megjelenés a mai ablakokkal és ajtókkal szemben, a használók részéről jelentkező természetes igény. Ebben a kérdésben is jelentőséggel bír az alkalmazott vasalatok, szerelvények megjelenése. A rejtetten elhelyezett, a szükséges látszó részeken lehetőség szerint minél kisebb, esztétikus felületkezeléssel ellátott vasalatok erre az igényre is megfelelő választ adnak.

Szerző: Kocsis Lajos (Alkalmazástechnikai vezető, Roto Elzett Vasalatker. Kft.)

Forrás: Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.