AblakControl ablakszerviz, karbantartás

Ajtó, ablak, erkélyajtó

Ma is korszerűek

A modern technológiával előállított, fa alapanyagú nyílászárók ismét teret hódítanak a szintetikus anyagokkal szemben. Időtállóságuk már bizonyított, hiszen nem ritka az ötven éves, jó állapotú fa ablak sem.

A körülöttünk lévő anyagok, melyekkel napi kapcsolatban vagyunk meghatározóak életvitelünk szempontjából. A faablakok nyújtják a legmagasabb komfortérzetet. A fa egy élő organikus építőanyag, fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel, mozgalmasságával, kecsességével. Élő anyag, ezért folyamatosan törődni kell vele. A fa ajtó, ablak annak ajánlható, aki a természetes anyagokat kedveli, az évek folyamán gondozza, ápolja majd.

A fa természetes anyag, ezért olyan esetekben, ahol az épített környezetben dominálnak a természetes anyagok – fa, kő, kerámia, vagy épület háborítatlan természeti környezetben áll -, akkor mindenképpen fa nyílászárók alkalmazása indokolt. A műanyag és fém nyílászárókkal szemben a fa hátránya hogy a legkorszerűbb felületkezelés esetén is a napsugárzásnak erősen kitett felületek esetén a festését 4-6 év után fel kell újítani.

A jó minőségű fa nyílászáró legfontosabb feltétele a szárított alapanyag, ami azonban – ha a gyártó igényes – ma már nem probléma. A megfelelően összeállított és száraz, 3 rétegű rétegragasztott alapanyag biztosítja a vetemedésmentességet, a fűrészfogas hossztoldás pedig ugyan nem mindig szép, de a fahibák kivágása után is gazdaságos anyagfelhasználást tesz lehetővé.

A toldásmentes alapanyag viszont már esztétikailag is maradandó élményt nyújt. A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését. Az alapanyag általában borovifenyő, de nem ritka az egyedi igényt kielégítő vörösfenyő, vagy egzotikus mahagóni, meranti. Kedvelt alapanyag a lucfenyő, de különleges igények esetén tölgyből vagy más fafajból, akár egzotikusakból is készülnek szerkezetek. A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését. Gyárthatóság – műszaki tulajdonságok – ár szempontjából a borivifenyő a legelterjedtebb.

A jól karbantartott faablakok hosszú élettartamúak, nem számítanak ritkaságnak az 50 évnél régebbi jól működő fa nyílászárók. Ugyanakkor tény, hogy az alumínium és PVC ablakok 20 év után már kevésbé esztétikusak, még ha műszakilag kifogástalan állapotban vannak is. A fa túlnyomórészt fizikai öregedése viszont javítható.

A faablakok az elterjedt nézettel ellentétben nagy tűzbiztonságot nyújtanak. Bár a fa éghető anyag, de még beégett állapotban is sokáig megtartja alakját, míg a fémek deformálódnak. A PVC tűz hatására igen hamar elveszti alaktartását, valamint ellenőrizhetetlen égési körülmények között fennáll a veszélye, hogy rendkívül mérgező anyagok keletkeznek.

A fa nyílászárók felületkezelése lehetőség szerint üzemben, de mindenképpen beépítés előtt történjen! Miért? A keretszerkezet fallal érintkező része is festett lesz, illetve a lezárt felület nem fogja magába szívni az építési nedvességet, tehát nincs vetemedés! Az alapkezelés mindenképpen javasolt; ez rovar-, gomba- és lángmentesítést ill. felületkezelő alapozást jelent. A felületkezelés a zár és az üveg behelyezése előtt történjen.

Alapkezelésként vízbázisú impregnálószert használnak, amely véd a penész, gomba és rovar károsítása ellen. Ezután egy közbenső réteget szórnak a felületre. A megfelelő száradási idő elteltével, a finomra csiszolt ablakkeretre nagynyomású szóró-berendezéssel lakkréteget visznek fel. Ennek a korszerű felületkezelésnek köszönhetően az ablakok hosszú időn keresztül ellenállnak a környezeti hatásoknak és az UV sugárzásnak.

Az előnyök ellenére a faablakok piaca egyre szűkül, mivel a PVC ablakokat olcsóbbnak és kisebb karbantartási igényűnek tekintik, ami rövid távon igaz is. Azért senkit sem lehet elítélni, hogy csupán 5-15 éves időszakra gondolkodik. A hosszú távú számítások szerint azonban 15-20 év elteltével nincs is olyan nagy különbség a két típus költségei között. A megfelelően elvégzett karbantartások esetén a magasabb beszerzési árat bőven kompenzálja a hosszabb élettartam.

Forrás: EZERMESTER