AblakControl ablakszerviz, karbantartás

Roto oktatás 2009

Vissza az iskolapadba

2009. május a tanulás, és frissítés hónapja volt. A Roto oktatási program résztvevőjeként, emlékezetes 3X2 napot tölthettem Sopronban. Érdeklődéssel figyeltem a lövői gyárlátogatás során, hogyan készülnek az alapanyagokból azok a vasalatok, amiket nap, mint nap kézbe veszek. A rendezvényről a Magyar Asztalos és Faipar újság is beszámolt.

A Roto-ról többet

A nyílászárógyártásnál ma már nem elegendő a jó minőségű termék előállítása, hasonlóan fontos, hogy azt a vevő igényeihez mérten, mintegy extrákkal felöltöztetve kínáljuk neki. A Roto ebben is segítséget nyújtott a május 14–15-én tartott soproni oktatása keretében. A jól ismert vasalatai és az új termékeiben rejlő lehetőségeket bemutatva segít partnereinek a vevőspecifikus termékek kínálatának kialakításában.

A Roto idei oktatási programja felöleli a teljes termékválasztékát. Az egyes időpontokban a meghívott gyártók, kereskedők rövid tájékoztatást kapnak a Roto jelenlegi délkelet-európai szervezetéről, megtekintik a gyártóüzemet, és megfelelő tájékoztatást kapnak az egyes termékcsoportokról. Az oktatások helyszínéül az újonnan kialakított soproni bemutatóterem kínál optimális feltételeket, ahol valamennyi termék szerkezetbe építve megtekinthető. Az oktatások összesen 10 időpontban, várhatóan több mint 90 fővel zárulnak június közepén. A további folytatás már valószínűnek látszik, ősszel a kedvező tapasztalatok alapján újabb oktatási időpontok kerülnek meghirdetésre. 2009. május 14–15-én az ablakvasalatok és az ablakokkal támasztott követelmények kerültek sorra, valamint meghívott előadó ismertette a szokásos üvegszerkezeteket, hőszigetelési, hanggátlási, betörésvédelmi célokra.

A nyílászáróknál a különböző vasalattípusok és a kiegészítők alkalmazásával érhetők el azok az extrák, amitől a vevő az ő terméküket választhatja. Ilyenek lehetnek például a szellőztetési funkciók kiemelése, a betörésvédelem, a prémiumkategóriás rejtett vasalatok, illetve a motoros vezérlésű nyílászárók.

A megfelelő lakókörnyezet kialakításához a jó légzárású nyílászárók gyártásánál elengedhetetlen a szellőzés megoldása. A szellőzés mértéke a Roto bukó-nyíló vasalatánál, bukott állapotban a bukási távolsággal két méretben (140 és 80 mm) is beállítható. A 140 mm-es elsősorban a magasabb és keskenyebb, normál méretű ablakoknál ajánlott, míg a 80 mm-es a szélesebb, alacsonyabb ablakoknál kedvező, sőt ezeknél kifejezetten a 80 mm-es buktatási méret javasolt, az ablak előnytelen geometriája miatt.

Másik szellőzési lehetőség a résszellőző beépítése. Ezt a plusz alkatrészt a tokba a sarokváltó zárfogadója mellé kell beépíteni, és a kilincs 45°-os elfordítása mellett biztosítja az ablak résnyire buktatott, de rögzített állapotát. A betörés elleni védelemnél fontos megkülönböztetni a speciálisan betörésvédelemre gyártott nyílászárót és a biztonsági funkciókkal „felöltöztetett” alapbiztonsági terméket. A különböző betörésvédelmi fokozatoknak megfelelő nyílászáróknál (WK1 WK2 szabvány szerinti fokozatok) a teljes szerkezetére vonatkozik a minősítés, nem pedig csak a vasalatra.

Így annak kell összességében (faszerkezet, vasalat, üveg) megfelelnie az előírásoknak és minősítéssel rendelkeznie. Itt az előírt vasalatelemek hiánytalanul beépítendők. Az egyszerű, csak kiemelésgátlást vagy alapbiztonságot nyújtó ablakoknál a gyártó saját elképzelése szerinti elemeket építhet be. A prémiumkategóriás ablakokhoz a Roto Designo néven ajánl rejtett vasalatrendszert a Roto. Ezek a vasalatok 4 elemükben különböznek(sarokcsapágy, sarokpánt, ollóelőlap, ollókar) a Roto NT szériához képest, tehát a teljes vasalatrendszer a szokásos NT elemeivel építhető össze.

A vasalat egy megerősített konstrukció, így már 130 kg-os terhelhetőségű is rendelhető, az alap 80 kg-os változat mellett. Ugyancsak prémiumkategóriaként értékelhetők a nyitásgátlóval, zárható kilinccsel vagy alsó szerelésű kilinccsel ellátott termékek.

A motorikusan működtethető nyílászáró gyártása sem sokban különbözik a manuálistól. A Roto E-TEC Drive vasalatrendszere a megfelelő alkatrészek beépítésével kitűnően alkalmazható.

A nyílászárógyártásnál ma már nem elegendő a jó minőségű termék előállítása, hasonlóan fontos, hogy azt a vevő igényeihez mérten, mintegy extrákkal felöltöztetve kínáljuk neki. A Roto ebben is segítséget nyújtott a május 14–15-én tartott soproni oktatása keretében.

A jól ismert vasalatai és az új termékeiben rejlő lehetőségeket bemutatva segít partnereinek a vevőspecifikus termékek kínálatának kialakításában.

A bukó motoros ablakoknál például a motort egyszerűen a fölső tokszárba be lehet marni, így az esztétikailag is rejtve marad. A rejtetten elhelyezett motor a körbenfutó szárnyvasalást is működteti, így a légzárás és a betörésgátlás sem gyengébb, mint a kilinccsel működtetett ablaknál. A különböző vasalatok kigyűjtéséhez és megrendeléséhez a Roto saját vasalatkigyűjtő programot fejlesztett ki azon vállalkozások számára, akik nem rendelkeznek ablakgyártó szoftverekkel.

Az ingyenes programot a területi képviselőktől kérhetik az érdeklődők, melyet elegendő egyszer telepíteni, a későbbiekben csak az adatbázist kell rendszeresen frissíteni. A teljes vasalatrendszer elemeinek kigyűjtéséhez a programban elegendő megadni a vasalat típusát, a nyílászáró nyitásmódját, méretét, darabszámát, és a program automatikusan kigyűjti a megfelelő darabszámú alkatrészeket, cikkszámmal, árral ellátva. Ezt a listát alapul véve könnyen készíthető a vevőnek árajánlat vagy megrendelés a Roto részére.

Az adott nyílászárónál a megfelelő üveg kiválasztása is fontos feladat. A különböző kialakítású üvegek paramétereiről nyújtott tájékoztatást a Szilánk Kft. képviselője. Attól függően, hogy egy épületnek milyen követelményeknek kell megfelelni, ahhoz mérten kell az üveget kiválasztani. Így hőszigetelés, hangszigetelés és betörésvédelem, napvédelem miatt különböző kialakítású ajánlott. Hőszigetelésnél el kell dönteni, hogy az épület fűtésébe besegítsen-e a napenergia, vagy éppen ellenkezőleg, minél kevesebb jusson be abból. Erre különböző bevonatokkal ellátott és gázokkal feltöltött 2–3 rétegű üvegek alkalmasak.

A hanggátlásnál a környezetvédelem miatt az SF6-gázos feltöltés mára elavult, inkább a fizikai hanggátlást alkalmazzák,így a zaj felőli oldalon vastagabb üveget, illetve nagyobb légrést alakítanak ki. A biztonsági üvegek különböző osztályai ismertek, így kapható normál edzett üveg, félig edzett, biztonsági fóliás és festett parapetüveg egyaránt. Közülük a biztonsági elvárásoknak megfelelőt kell az adott nyílászáróknál alkalmazni.

Bővebb információ:

Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.
9461 Lövő,
Kossuth Lajos u. 25.
Tel.: 99/534-463.

Köszönöm a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. munkatársainak a lehetőséget!