AblakControl ablakszerviz, karbantartás

Beázó ablak szigetelés

Az építő kivitelezés sok esetben eredményez furcsaságokat. Sorozatunkban az évek alatt kialakult kivitelezői, szakértői tapasztalatokat kívánjuk megosztani olvasóinkkal, hogy a mások által vétett hibákat önök már elkerülhessék.

A képen egy ablak alsó sarka és az ablakszárnyban található tömítőprofil látható. A szerkezeti megmunkálásból, az alapanyag található csomókból és a felületminőségből látszik, hogy egy olcsón vásárolt szerkezetről van szó.

A laikusnak is feltûnik a gumitömítés sarkán a folytonossági hiány. A szárny sarkánál alul a maró kiszakított az alapanyagból, az élénél lehasadt a profil, a felület több helyen csiszolatlan. A szárnyalkatrészek csatlakozási hézagainál síkfogasságot találni, amiből az alkatrészek valamikori nedvességére lehet következtetni. Az alumínium vízvető végén a mûanyag alkatrész felülete is lakkozott, a pánt alatt a lakk megfolyt, tehát utólag a helyszínen felületkezelték az ablakot. Mivel a felületnek nincs fénye, így valószínû, hogy a lakkfilm nem elég vastag.

Olcsón, rosszat

A szerkezeti megoldás hibáinak oka az árverseny miatti minél olcsóbb termelés, így a félkész megoldás eladása. Az asztalosüzemben kénytelenek voltak az alacsony ár miatt a lehető legolcsóbban elérhető alapanyagot feldolgozni. Ezt csak úgy lehetett elérni, hogy szárítatlan, építőfa minőségû alapanyagot vásároltak. Ebben több és nagyobb méretû ághely görcs van, mely már megjelenik a látszó felületeken is.

A foltozására, tapaszolására nem maradt idő, azt a felhasználóra bízták. A légszáraz fenyőfa pedig kénytelen az építkezésen már ablakként beépített helyzetben alkalmazkodni a fûtött helyiség megkívánta nedvességtartalomhoz, ennek megfelelően alak- és méretváltozásokat produkálva. A felületkezelés az üzemben elmaradt, a „natúr” vagy az „alapmázolt” fogalom alatt is már csupán a durva hibák tapaszolását és a felület csiszolását várják el a kereskedők.

Így gombásodás elleni védelemről, felületelőkészítésről és rendes felületkezelésről csak a vevőtájékoztatóban van szó.

A vasalatalkatrészek illesztése, szerelése elnagyolt, az üvegezés rögzítésénél minden mûszaki részletet mellőzve szegezőléccel és szilózással építették be az üveget. A gumitömítés beépítését a későbbi festés indoklásával kifelejtették. A hosszú, sarkon kicsípett gumiprofil sérülékeny. Nem ritka az sem, hogy a nyílászáróknál tartozékként szerepel már a takaróléc, a beszereléshez szükséges rögzítőfülek, a dübelek és a mûködtetéshez szükséges kilincs is. Megjegyzem, hogy a barkácsáruházakban mindez már külön tétélként szerepel a számlán, ha a vásárló egyáltalán gondol rá.

Milyen hibát vétettek a kivitelezők?

Az építési helyszínen az engedélyezési terv 1:100- as méretarányú rajza nem ábrázolta a kivitelező számára kellő pontossággal a részletmegoldásokat. Az építők szakértelmén múlt, hogy a fal és az ablak csatlakozása, a vakolat a burkolatok kialakítása megfelelő végeredményt mutassanak. Képünk tanulsága szerint a párkány és az ablakcsatlakozás kialakítása nem az asztalos, nem a kőmûves, hanem a burkoló feladata volt. A párkány tehát járólapból készült, a csatlakozás pedig hézagfugázó anyaggal van tömítve. Ez a technológia követelte meg az utólagos hibaeltüntetést a helyszínen. A beépített helyzetben történő felületkezelés nehézségéről tanúskodnak az ecsetnyomok a fém és a mûanyag alkatrészen, illetve a sarokpánt mögött szinte elkerülhetetlenül ott maradt megfolyás. Sietségről tanúskodik az, hogy a- valószínûleg utólag spaklival helyére nyomott- gumitömítés beleragadt a mûanyagon lassabban száradó festett felületbe.

Milyen problémákat okoz a jelenlegi kialakítás?

Az olcsó termék úgy válik drága megoldássá, hogy sok részösszeget kell megfizetni addig, amíg elkészül, és a végeredmény sokszor még így sem lesz tökéletes. Ebben az esetben a megrendelők vásároltak sok olcsó alkatrészt, megfizettek sok olcsó szakembert, a megoldást mégis ki kellet egészíteni.

Az első probléma, hogy a gumitömítés folytonossági hiánya miatt az ablak vízzárási tulajdonsága rosszabb, mint ami a hasonló típusoktól elvárható. A kezeléshez a vasalat és a pántok lefestése miatt nagyobb erőkifejtés szükséges. Nincs rajta bukó funkció- pedig vizes helyiségben van- így csak nyitott helyzet lehet rajta szellőztetni. A helyéről kifordult gumitömítés jelenleg befeszül a tok és a szárny közé, ezért bezárni nehézkes, esetleg félrezár. Utólagosan pedig szúnyoghálóval kellett kiegészíteni, amit már felületkezeletlen léccel szegeztek fel rá. Esztétikailag sem kifogástalan a végeredmény, bár- mivel állandóan nyitva van-, nagyobb problémákat nem okoz.

Mi a megoldás?

Elsősorban a megrendelők szemléletén kell változtatni, hogy a funkcióhoz kész megoldást keressenek. A jelenlegi mûszaki probléma a beépített 120 cm- es gumitömítés cseréjével megoldható. Az esztétikai hibák megfelelő előkészítés után fedő mázolással eltüntethetők. A felhasznált anyagokból, alkatrészekből el lehet készíteni a jó minőségû, magas mûszaki paraméterekkel rendelkező faablakot.

Csak egy kis szakmai hozzáértés és lelkiismeretes munkavégzés szükséges hozzá a faipar részéről és egy kis odafigyelés az építésben résztvevőktől, hogy betartsák a gyártási- és építési technológiákat és a felhasznált anyagok, alkatrészek felhasználati útmutatóiban foglaltakat.

Szerző: Papp Imre – okl. faipari mérnök

Forrás: Spektrum Lap- és Könyvkiadó Kft.