AblakControl ablakszerviz, karbantartás

Ablakjavítás? Itt már nincs segítség…

A következő régi cikk talán figyelmeztető lehet, nyílászáró vásárlás előtt. Mindenki jobban járna, ha a bizonytalan megoldásokkal próbálkozó, és sokszor teljesen feketén ténykedőktől megtisztulna a piac. Jó lenne ha ez a válság (hú de nem szeretem ezt a szót) nem a tisztességes, jó szakembereket tizedelné.

Főnök Úr! Kicsi lett a szárny!

Most amikor egyre közeledik 2010, február elseje, sokan bosszankodnak, hogy ismét pénzt kell költeni olyan dologra, amit valahonnan fentről kezdeményeztek, és látszólag csak a nyűg van vele.

Sokan ezt érzik a CE jelölés, a nyílászárók minőségtanusításával kapcsolatos feladatok esetében is. Sok kérdés arra irányul, jó-jó, muszáj megcsináltatni, de mi hasznom lesz ebből? Csak kiadom a pénzt? Gyártok egy kupac papírt?

Az egyik gyakori válaszom erre az, hogy ezáltal talán tisztul a piac és nem kell versenyezni a „sufni” gyártókkal, nem kell áfa nélküli vállalásokba belekényszerülni a gyártónak akarata ellenére. A kontárok vagy sufnisok azok, akik általában csak arra törekszenek, hogy – akármilyen minőségű – teljesítés esetén is jöjjön a bevétel.

Ha reklamáció van, az már nem az Ő dolguk. Ők addig „vállalkozók” amíg találnak palimadarat a gyártmányaikra, utána meg jöhet a vízözön.

Karakteres példa erre egy nem régen történt pert megelőző szakértői munkám, ahol arra panaszkodott a vevő, hogy az 1.1 millió forintért megrendelt készfelületű nyílászárók huzatosak, ki lehet látni a tok és a szárny között, ami ugye elég meglepő tulajdonsága egy ablaknak.

A vevő már többször reklamált a gyártónál mielőtt hozzám fordult volna. Javították is az ablakokat, emellett pedig mindig kellő bíztatást kapott az egyre idegesebb kuncsaft arra, hogy ezután már rendben lesz minden.

De hogy hogynem, csak nem tűntek el azok a fránya hézagok. Nem is tűnhettek el, mert a szárnyakat valamilyen kideríthetetlen, ismeretlen okból kisebbre gyártották, mint azt a tok méretéből következően kellett volna. A pántokat hiába állították ide-oda, hiába is szegezték ki tűzőkapcsokkal esztétikailag is meghökkentő módon a tömítő gumit a falcra, akkor is kicsinek bizonyultak a szárnyak. A szél továbbra is befújt, a gyártó továbbra is ígért, az idő pedig haladt.

A gyártó szóba állt ugyan a megrendelővel, de mindig kifogásokkal élt, hogy miért nem tud megfelelően javítani.

Nos, az ilyen vállalkozók talán jobb, ha nem foglalkoznak a CE jelölés megszerzésével és szépen lassan kiszorulnak a piacról, mert ha nincs CE jelölés, nincs zöldkártya és használatbavételi engedély sem, és így nem sokasodnak a problémás szállítások sem.

A piac így tisztul, a korrekt gyártók pedig remélhetőleg biztosabb piaci helyzetben kiszámíthatóbban tudnak dolgozni.

Szerző: Zámbó László igazságügyi szakértő

Forrás: MAGYAR ASZTALOS

Ablakjavítás, ablakszerviz, ablakszigetelés